PDF fájl fordítása magyarra – melyik programot használjam?

Az idegen nyelvek használata napjaink szerves részét képezi. Nem csak az oktatás, vagy a külföldi barátokkal történő kapcsolattartás terén van ez így, hanem akkor is, ha üzleti jellegű dokumentumokról van szó. Ilyenkor nem ritka, hogy PDF kiterjesztésben van a lefordításra váró szöveg. Vajon milyen megoldást érdemes választani a fordítás feladatára? Válasszuk a Google fordító kínálta lehetőségeket? Vagy a számítógépre letölthető, telepíthető és akár offline is használható programok bizonyulnak a legjobb választásnak? Törvényszerű, hogy hagyományos dokumentummá kelljen alakítanunk a szöveget a kifogástalan fordításhoz? S hol van mindebben a fordítóirodák szerepe? Cikkünkben ilyen kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

Teljes weboldalak fordítása egyetlen kattintással?

A fordítani kívánt szöveg többféle formában rendelkezésre állhat. Az interneten kattintgatva a leggyakrabban az fordul elő, hogy egy idegen nyelvű weboldalt szeretnénk lefordítani, hogy megértsük annak tartalmát. Ha olyan szerencsénk van, hogy a site többféle nyelven elérhető, akkor csak a megfelelőt kell kiválasztani ennek érdekében. A Google fordító is egyfajta megoldást kínál, ám esetében már célszerű tisztában lenni azzal, hogy nem egy kifogástalanul lefordított anyagot kapunk, sokkal inkább csak valamiféle mankót, amelynek segítségével értelmezhetjük a szöveget. Némi tapasztalattal és a nyelvtanulás terén szerzett gyakorlattal azonban gond nélkül megérthetjük a leírtakat.Teljes weboldalak fordítása

De mi a helyzet akkor, ha a cél PDF fájl fordítása magyarra? Ahelyett, hogy kifejezetten ilyen szoftvert kezdenénk el keresgélni, megéri Word dokumentumba helyezni a szöveget és így elvégezni a fordítást valamilyen fordító szoftver, vagy online elérhető megoldás segítségével. A Babylon például nem véletlen a világ vezető fordító szoftvere, hiszen nagyon egyszerűen használható, és mennyiségi korlátok nélkül behelyezhető fordításra váró szöveg.

Szövegfordítás szakemberek segítségével

Az élet számos területén adódhatnak olyan fordítási teendők, amelyek esetében már korántsem elegendő a fordító szoftver vagy a böngésző kiegészítője. A weboldal fordítás más nyelvre nem csak hivatalos dokumentumok kapcsán fordulhat elő, hanem például PDF formátumban levő termékleírások, használati útmutatók vagy egyéb, szakmai leírások apropóján is. Ilyenkor mindenképpen megfontolandó, hogy szakemberekre bízzuk a felmerült feladatot. Miért fontos ez? A leginkább a pontos, szakterületnek megfelelő fordítás miatt lényeges odafigyelni arra, hogy profik végzik-e a munkát. Ha nem az idegen nyelv gyakorlatban való használatának, a különféle nyelvi és szakmai terminológiáknak megfelelően történik ugyanis a fordítás, annak jogi következményei is lehetnek a jövőben. Egy budapesti fordító iroda  segítségével bármilyen formátumban és formában kapott szövegek gond nélkül átültethetőek a kívánt nyelvre.

Nem mindegy a forma

PDF fájl fordítása magyarra

A szöveg jellegétől, témájától függően eltérő szerkesztési követelmények adódhatnak. Vannak olyan szerződések, leírások, melyek esetében az idegen nyelvű szöveg mellé, az adott mondatokkal megegyező magasságban kell elhelyezni a lefordított formát, ami bizony kihívás elé állíthatja a hozzá nem értőket. Előfordulnak olyan fordítási feladatok, amikor kifejezetten a PDF formátum az ideális, és a megrendelők is ebben szeretnék viszontlátni a kívánt anyagot. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobb fordítóirodák nem csak teljes körű lektorálással, hanem szerkesztési feladatok elvégzésével is állnak rendelkezésre, felár függvényében.

Fordulj profikhoz és nem lesz gond a végeredménnyel

Mindegy, hogy jogi, műszaki vagy éppen technológiai leírások, szövegek fordítása válik aktuálissá, fordítóiroda segítségével biztosak lehetünk abban, hogy minden a kívántak szerint történik majd. Nagyon fontos szempont, hogy a szakmai anyagok fordításakor a nyelvtudáson túl speciális, szakmai ismeretekkel is rendelkezzen a szöveggel dolgozó. Nem véletlen, hogy ma már szakfordítókat alkalmaznak a fordítóirodák, akik otthonosan mozognak egy-egy szakterületet illetően.

E-Word Fordítóiroda
Budapest, Pasaréti út 122–124. B, 1026
(06 1) 200 7593